Uanset om spisebordet skal stå i køkkenet, den ene ende af stuen, eller du måske er så heldig at have en egentlig spisestue, så kan det være en udfordring at spore sig ind på netop det bord, der vil fuldende dit hjem og dine behov. Og måske du har lyst til at skynde dig ud i butikkerne og "and grap a table" under armen. Men inden, synes vi du skal gøre dig/jer nogle tanker først, for det kan gå galt og i værste tilfælde være en fejlinvestering.
Et spisebord er først og fremmest en praktisk foranstaltning og der er flere ting du skal eller bør tænke over. F.eks. overvej hvilken størrelse I har plads til, både for at der stadig er luft omkring bordet, men også for at I alle kan sidde der, alt efter livsstil og behov. Så skal der tænkes dybde, længde og højde af bordet. Dybde og længde alt efter hvad der er plads til og hvor meget I ønsker det skal fylde, men også højden i forhold til de stole I ønsker.
Så er der faconen, hvilken er du til, hvad er der plads til og hvilket behov dækker de forskellige: rundt, ovalt, firkantet eller aflangt.
Og er du typen der gerne vil have bordet stående i sin fulde længde hele tiden (og har pladsen til det) eller er du typen der hellere vil gå med et mindre til daglig og så sætte plader i når der skal være fest. Er du til det sidste, så bør du overveje om pladerne skal ligge i bordet eller om du har plads til pladerne andetsteds i hjemmet. Nu slutter vi af med materialer, det er nærmest en videnskab i sig selv, men super vigtigt i forhold til dit temperament og hvor megen pleje du vil kaste efter dit bord. Se længere nede hvor vi beskriver de forskellige overflader, fordele og ulemper og meget mere.
Naturligvis skal du indtænke hvilken stil I har eller stræber efter. Med stil følger også materialer og facon. Så vid med dig selv om det klassiske aflange træbord eller det klassiske runde marmorbord passer ind. Eller skal det være en flot og smart farve i laminat/linoleum, fordi du elsker farver og "sjov". Et materiale som corian er både klassisk og moderne på samme tid (og praktisk). Forelsker du dig i en facon er det ikke sikkert du bare kan få den overflade du ønsker, de ting hænger ofte sammen, at et design, på forhånd er valgt i et materiale. Men du kan ønske og undersøge markedet og håbe at det hele går op i en højere enhed. Men er du i tvivl, da vælg klassisk, det har du større chance for at sælge igen og ligeledes kan man ofte holde ud at se på det i mange år frem.
Hvilken form skal dit bord have? Rundt, aflangt, rektangulært, ovalt. Alt efter hvor megen plads du har og hvad jeres behov er, så kan de fleste borde fås med tillægsplader også runde borde. Hav det i mente.
Det med udtrykket er også vigtigt i forhold til hvis du har begrænset plads, da vil et kantet bord kunne virke voldsomt, men et rundt eller ovalt, blødere og lettere. Men har du pladsen, så er langbordet da en fantastisk løsning.
Et firkantet eller aflangt bord er det mest almindelige. Husk at beslutte på forhånd om det skal være et bord med tillægsplader. Der findes borde hvor tillægspladerne lægges i midten eller hvor de er i enderne. Ved et firkantet bord værd da opmærksom på hvor benene er placeret, så du er sikker på at der kan være hele stole indenfor benene og evt. en stol efter benet. Altså at konstruktionen gør at du kan udnytte det til fulde, så alle sidder godt.
Et aflangt bord er typisk fra 90 - 110 cm. bredt. Hvis I ønsker at der skal sidde to for bordenden da gå med et bord i min. 100 cm. i bredden.
Et ovalt bord virker blødt i udtrykket. Det ser behageligt og inviterende ud. Se f.eks. på billedet her foroven, hvor smooth det ser ud. Ved et ovalt bord, da kan man stort set altid sidde to, for enden af bordet. Faconen gør at selvom man sidder to for enden, så er det næsten som at sidde i en rundkreds. Bordet her fra Naver Collection har benene perfekt placeret, så der er plads til hele stole. Og bordet virker svævende og let fordi det er så enkelt konstrueret.
Et lille rundt bord, kan være en god løsning i det daglige hvis ikke du har megen plads, det bliver så ovalt når du lægger plader i og for enden kan der typisk sidde 2 ved et rundt, udtrukket bord, akkurat som ved et ovalt. Et rundt bord giver også en jævn, dialogvej, som at sidde i en rundkreds, hvor man kan se alle og alle er lige.
Nu er vi nået til materialerne. Og er det vigtigt? Ja, for søren da. Det er vigtigt i forhold til det levede liv og hvilket liv du ønsker skal være ved spisebordet. Materialer som gør at du kan slappe af eller er du typen der har det fint med at passe på. Så hvem er du/I og vær realistisk i forhold til hvor meget du ønsker at pleje og behandle bordet. Har du børn der både sætter fingrer, tegner og slår i bordet, så er et massivt olieret eller sæbehandlet træbord måske løsningen, det kan du altid slibe ned og oliere/sæbebehandle det pænt igen og så er det atter modstandsdygtigt. Ihverfald hvis ikke, du vil have et bord du skal være efter hele tiden, så er et ubehandlet træbord meget flot, og kald det evt. patina, når det hurtigt får pletter du ikke kan fjerne, det er udelukkende dit temperament der bestemmer det.
Hvis du går med træfinér som er billigere end et massivt træbord, så vær obs på at overfladen med tiden kan blive trist at se på. Et andet robust, slidstærkt materiale er linoleum, laminat (fås ofte i mange farver) eller corian (typisk hvid). Men med den rigtige rådgivning og spørgen ind til jeres behov, kan I lande helt fantastisk i jeres valg.
Træ er et smukt og naturligt materiale. Der er mange træsorter og nuancer, den klassiske eg til den vilde åretegning i elm mm..
Typisk har de en grundbehandling som er den du fortsætter med, f.eks. sæbe eller olie. Du vedligeholder den jævnligt med selvsamme træolie eller sæbespåner. Med den rette vedligeholdelse kan en træbordplade opnå stort set samme robusthed, som andre bordpladetyper.
Nogle træsorter er følsomme over for sollys og kan derfor ændre udseende med tiden. Det gode ved træ er dog, at det hurtigt kan friskes op med en slibning.
Corian® er et kompositmateriale. Kompositmateriale betyder, at materialet er en blanding af enkeltstående materialer, hvis fordele giver et endnu bedre slutprodukt.
Corian® har en hård og homogen overflade, der er modstandsdygtig overfor urenheder, misfarvninger og bakterier.
Overfladen absorberer hverken fugt, lugt eller farve og er desuden meget modstandsdygtig overfor pletter og ridser. Det gør Corian® til et ideelt materiale, hvis du ønsker vedholdende overflader, der kan tåle daglig brug uden at gå i stykker.
Overfladen skal ikke lukkes med olie eller lak, som fx bordplader af træ eller sten, men er i sig selv en lukket og afvisende overflade.
Har din Corianbordplade fået ridser, hak eller pletter, som du ikke kan fjerne ved almindelig rengøring, kan du vælge at få din bordplade poleret. Det efterlader bordpladen som ny. Har din plade brug for en polering, anbefaler vi, at du får en fagmand til det, så du kan opnå det bedste resultat
Modsat laminat er linoleum et organisk naturmateriale, der består af bl.a. linolie, harpiks og kalk samt farvepigmenter. Det kan derfor fås i et utal af farver. Da linoleum er et forholdsvis blødt materiale er det modtageligt for ridser, der ses ekstra tydeligt på de mørke typer. Men linoleum har en særlig evne til selv at ”hele” de uheldige skrammer – især hvis du er omhyggelig med at holde overfladen mættet med sæbespåner eller plejemiddel.
Undgå affedtende rengøringsmidler som fx sulfo, der kan udtørre overfladen og få den til at sprække. Vær også forsigtig med varme gryder.
Laminat er et kunstmateriale, der består af papir og syntetisk harpiks, der bliver varmebehandlet og presset meget hårdt sammen. Laminat har derfor en glat og meget ensartet overflade og findes i mange farver.
Laminatbordplader findes både i en standardudgave, hvor man beklæder en spånplade med laminat, og i en kompakt udgave, hvor laminatet er massivt (12 mm). Sidstnævnte kaldes også kernelaminat, da den er gennemfarvet.
Begge typer er billige og robuste materiale, der kræver et minimum af vedligeholdelse, er nemme at rengøre og tåler de fleste typer rengøringsmidler.
Størrelsen afhænger af hvor megen plads du har til bordet og stadig føler du kan komme omkring det og at det ikke står for "crowded". Vil du have det stående i sin fulde længde, eller ville det være bedre at det var lidt mindre og du så gik med tillægsplader i stedet.
Det skal dække behovet for det daglige, levede liv. Og gerne rumme at børnene har en ekstra der spiser med, uden at du skal til at sætte plader i. Så til daglig, skal det først og fremmest fungere med det liv som udspiller sig hos jer. Så længe det kan udvides til en dejlig fest. 110 cm. er det mest optimale fra spisebord til væg, for at man kan komme omkring og det stadig virker luftigt, men det er kun en tommelfingerregel og kan ikke altid praktiseres. Til gengæld fås mange spiseborde i forskellige dybder og optimalt er mindst 90 cm., for at man kan sidde overfor hinanden og have skåle mm. imellem sig. Men har du plads til et dybere bord, så har du også plads til pynt mm.
Når vi snakker længden af bordet, så regn med at man skal bruge ca. 65 cm. til hver siddende person, derved slår man ikke albue mod albue. Til en fest, kan man sagtens sidde tættere og da regner man med mellem 50 - 60 cm., alt efter om stolen har armlæn, for det betyder noget for om man kan komme til og fra bordet. Så har vi højden, de fleste spiseborde er som standard 72-74 centimeter høje inklusive bordplade. Det er der ikke noget odiøst i, men hvis pladen er tyk, så kan det være at dine stole ikke kan komme helt ind under bordet, så tjek at stole og borde er gode sammen. Mål evt. højden på dine stole (armene) inden du bevæger dig ned i butikken.
Beslut med dig selv om I vil gå med et mindre bord i det daglige, men udvide det når der er gæster eller om I går all in på størrelsen fra starten af. Hvis I går med tillægsplader er der 3 løsninger for opbevaring af de ekstra plader: butterfly løsning som vores GM 7700 borde har, det ligger ned i bordet og vippes nemt op, straks har du til 4 ekstra pladser. Der er også løsningen med et magasin under bordet, hvor pladerne kan ligge eller at du går med at pladerne ligger andet steds (i et andet rum, på et skab eller lign. ).